2015. április 27., hétfő

Szép ajándék húsvét nyolcadában

Képtalálat a következőre: „isztambuli antifonále”
Isztambuli Antifonále, színes facsimile



Egy figyelmes, kedves, értékes ajándék
Életünkben vannak egyszeri rendkívüli alkalmak, események, évfordulók, jeles napok. Ezekhez kötődnek személyes találkozások, kedves ajándékok, amelyek eszünkbe juttatnak valakit, s valamely alkalmat. Húsvéthétfő napjára  számomra is eljött egy jeles évforduló ideje. Ez alkalomból  a Szent János Laikus Káptalan tagjai egy igazán figyelmes, személyes, nemes ajándékkal örvendeztettek meg: az Isztambuli Antifonále számozott, színes facsimile  kiadásának 231. számú darabját ajándékozták nekem. Könyvtáramban több kódex különböző típusú  kiadása megtalálható. Akik ismernek tudják, hogy a liturgikus kódexek kedvenceim, s nemcsak dísznek állnak a könyvtárban, hanem szívesen tanulmányozom, használom őket, hasznos ismereteket nyújtanak a katolikus liturgia történetét illetően.  

Az Isztambuli Antifonále jelentősége
Jelentős középkori liturgikus forrás, az esztergomi rítusterületről. A teljes egyházi év zsolozsmaantifónáit tartalmazza. Kottázott forrás. Nagyon szép iniciálékkal is rendelkezik. Jelentős a magyar liturgiatörténet kutatása szempontjából. A művészettörténet szempontjából is nagyon értékes.

Kiadása:
Fekete-fehér facsimile: 
The Istanbul Antiphonal, about 1360, ed. Janka SZENDREI, (Musicalia Danubiana 18.) Akadémiai Kiadó Budapest 2002

Színes facsimile:
The Istanbul Antiphonal, about 1360, ed. Janka SZENDREI, Akadémiai Kiadó Budapest 1999,

A kötet a kódex hasonmás kiadása, angolnyelvű tanulmányokkal, magyar tanulmánykötettel: A tanulmányok szerzői: Czigler Mária, Dobszay László, Szendrei Janka, Wehli Tünde. A kiadás CD felvételt is tartalmaz, gregorián énekek a kódex anyagából.

A figyelmes és értékes ajándékot szívből megköszönöm káptalanunk tagjainak, ösztönözzön mindnyájunkat a zsolozsma buzgó, rendszeres és énekes imádkozására!  Attila plébános