2020. március 13., péntek

Nagyböjt 2020 - járvány idején

Bagota filiális,  védőszentek,
 Nepomuki szent János,
Szent Rókus,
 Szent Sebestyén,
Szent Flórián
Bagota filiális, Vir dolorum
Fájdalmak Férfia
Országunkban 2020. március 10.-től a rendelet visszavonásáig között nem tarthatunk szentmiséket és más nyilvános istentiszteleteket sem  a templomokban  a nyilvánosság részvételével. Az iskolák is bezártak a mai naptól, s ez így lesz bizonytalan időig, a rendelet vissazvonásáig. Sok egyéb állami rendelkezés is érvénybe lépett. A rendelkezések célja, hogy minimálisra csökkentse az emberek összejöveteleit, s megakadályozza a járvány terjedését.

De ez a rendkívüli helyzet is hordoz lehetőségeket életünk számára. 
Nyilván ez az egész járvány-jelenség önmagában is hordoz üzenetet, jelet, felhívást. Elgondolkodtat.

A családok számára a leállás lehetőséget teremt a közös családi imára. Közösségünk esetében a zsoloszma végzésére, de a rózsafüzér, keresztúti ájtatosság, Szent József kilenced végzésére is.   Megtapasztalhatják a szentmisén való részvétel hiányának fájdalmát és a szentmise jelentőségét életünkben.  Több időt juthat ezen körülmények között a lelki olvasmányra is:

Pl. A misszále segítségével lehetséges követni a napi szentmisék liturgiáját. A böjti olvasmányrend pedig rendkívül szép, bőséges, gazdag lelki táplálékot nyújt. 
Bagota filiális, Szent Rozália

Bizonyára mindenki talál alkalmas lelki olvasmányt, vagy hasznos és tanulmányozásra érdemes könyvet. Számomra nagy olvasmányélmény volt Sarah bíboros úr legfrisebb  könyve, amit januártól kétszer olvastam végig. 

A járvány idején is naponta  bemutatom a Szent Áldozatot, ugyan zárt ajtók mögött, csendes mise, missa lecta formájában. Egyetlen segédkezővel.  Papi életem eddigi 21 éve alatt, most nyílik először alkalmam, hogy  két hét idejéig a római szertartás régebbi gyakorlata szerint végezzem a szentmiséket. Mivel az elmúlt tíz évben a sok rám bízott templom miatt rengeteg néppel végzett szentmisét celebráltam, most bevallom, nagyon jól esik ez a csendes, rejtett találkozás a szentmise korábbi rítusával, formájával, annak szövegeivel. Eddig inkább csak a kutatásaim és tanulmányaim által volt közel hozzám. 

A Szent Áldozat bemutatásában az egyetemes szándékok mellett híveinkre, közösségünkre és a nehéz helyzetben levőkre is gondolok.  Attila pléb.

"Ostende nobis Domine misericordiam tuam * et salutare tuum da nobis!"
"Deus tu conversus vivificabis nos * et plebs tua laetabitur in te!"