2015. február 12., csütörtök

Évkezdet - 2015

Az új esztendőben  a régi rítus jegyében néhány szép alkalmat ismét sikerült megtartanunk "káptalani" körben

Vízszentelés Vízkereszt ünnepén:
 
A háromkirályok hódolata, Galánta, oltárkép 18.sz.vége

Ez alkalommal is megtapasztaltuk, milyen fontos a rítus állandósága. Mivel a szertartás részletes, nagybetűs, magyar nyelvű szövegkönyvét már két éve elkészítettük a hívek részére, így elegendő volt előhúzni a szertartásfüzetet. Két éve mennyi munkát adott a füzet előkészítése, most pedig, milyen jó volt újra felhasználni. Megtapasztaltuk azt is, hogy az állandó tartalom is mily fontos. Nem nekünk kell újra-meg újra kitalálnunk a liturgiát, nem mi barkácsoljuk. Elérkezik hozzánk Egyházunk megszentelt gyakorlatából, hagyományából. A szertartás végzése is könnyebb, ha már korábban végeztük. Első alkalommal, bizony nem is olyan egyszerű a szertartást asszisztenciával, s az előírt módon elvégezni. Minden ismétlés által egyre jobban átélhetjük a szertartás szépségét. 

A szertartás csaknem egy órás. A Mindenszentek litániája vezeti be. van benne egy vespereásra hasonlító szakasz zsoltárokkal és a Szűzanya hálaénekével. A vízszentelés a régi rítus általános vízszenteléséből megszokott és azokon felüli papi imádságok alkotják, exorcista és benedikáló imádságok. A szertartás végén  a Te Deum éneke alatt a pap meghinti a híveket végig a templomon.
Mi a Te Deumot nem a megszokott Hozsanna 276A változat szerint, hanem  az Éneklő Egyház  által is közölt erdélyi gyakorlatból  dokumentált  dallamal énekeltük. Gyönyörű! Az egy hordónyi vízkereszti szentelvíz is az utolsó cseppjéig elfogyott.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe

 Bár a doktori dolgozatomat is ennek az ünnepnek a töténetéből, liturgiájából készítettem, mégis csak másodszor celebrálhattam életemben  a teljes szertartást a régi rítus szerint. Tapasztalataim:

- amit az ember a régi kódexek lapjairól, kiolvas, elképzel, azt a valóságos régi rítusú celebráció által egészen testközelben megtapasztalja, átéli.
- az egyház rítusai nagyon átgondoltak, a szertartások ceremóniáiban nincsenek felesleges dolgok. 
- nagyon szépek a gyertyaszentelő imádságok, a középkor sokkal töbet ismer belőlük, mint akár az újkori Missal Romanum.
-nagyon szép mozzanat a gyertyák kiosztása
-a gyertyák háromszoros meggyújtása a szertartás során, egész különleges ragyogást ad az ünnepnek. A processzióban, az evangélium alatt, és a kánon idején ragyognak a szép viaszgyertyácskák.
-milyen nagy dolog, hogy a szép latin énektételek ma már magyar nyelven is hozzáférhetők. S miközben a latint egyáltalán nem vetjük ki, de  megszólalhatnak az énekek magyarul, főleg a hívek részvételét megsegítve.

Hétfő reggeli szentmisék
Tovább folynak a hétfő hajnali 6:00 órakor tartott régi rítusú szentmisék, amelyek főleg az asszisztencia méltó oltárszolgálatát segítik elő. Egyúttal mindig valamely káptalani szándékra ajánlhatom fel a szentmiséket. Nagy ajándék, hogy mindig velünk van orgonistánk, kántor urunk, így énekes misét tarthatok. Tudunk fejlődni az ordinárium énekeiben is. Már jól megy a Missa de beata, a Missa cunctipotens, és a Missa mundi. A hétfő reggeli szentmiséknél is nagyon jól jönnek a már korábbi években elkészített énekrendek. A hívek is hűségesek a szentmiséhez. 15-30 fő között van a számuk, télen a sötét és  rossz időjárás bizony néha megnehezítette számukra is a részvételt.  A szentmisét követő káptalani reggeli, alkalmat nyújt rövid találkozásra, s így indulhat el a munkahét. 

Kérjük támogatóink imádságát az új esztendőben is.   Attila plébános