2015. március 9., hétfő

Könyvajánló: Fr.Barsi Balázs OFM-Telek Péter-Pál: Jézus, világ Megváltója.

Hamvazószerdán egy gyönyörű áldozási antifónát énekeltünk a szentmisén: "Ki az Úr törvényén elmélkedik éjjel-nappal, megadja gyümölcsét a maga idejében."  Böjt első vasárnapján pedig elhangzott: "Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden Igével, amely Isten ajkáról származik" Ezek a liturgikus tételek is buzdítanak arra minket, amire egyházunk gyakorlata is, a napi elmélkedésre és imádságra.
A böjti időben ebben nyújt nagy segítséget Fr. Barsi Balázs OFM és Telek Péter-Pál kötete: Jézus világ Megváltója. Elmélkedések és imádságok Nagyböjt idejére. Kecskemét, 2014. 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Barsi balázs Jézus világ megváltójaA megújított liturgia napi szakaszaihoz találunk elmélkedő gondolatokat, amelyeket minden nap az alkalomhoz született imádság zár. Szerencsére a Nagyböjt idején a megújított liturgia napi szakaszai nagyrészt megegyeznek a  római szertartás korábbi formájának napi szakaszaival, így végre valahol a mai liturgiában megtapasztalhatjuk a liturgikus hagyomány kontinuitásának ízét is. A napi elmélkedések egészen a Húsvét kapujáig kísérik el az elmélkedni és imádkozni vágyó embert. Az elmélkedéseket a kötetben kiegészíti egy hosszabb elmélkedés Jézus főpapi imájáról (155-196. old.), valamint egy szép keresztúti ájtatosság a Biblia szavai segítségével (198-214. old.), amelyet a magyar katolikus nép hagyományos keresztúti éneke kísér. A kötetet egy ájtatosság zárja: Nagyböjti ájtatosság Jézus hét szaváról (215-223).
Ez a kiváló könyvecske is megjeleníti azt a lelkiséget, amelyet a szerzők képviselnek, az igényes katolikus liturgiára épülő lelkiséget, az Isten Igéjének komolyan vételére épülő életmódot. Családi elmélkedési és imádságos könyvet kínálnak, amely segít felkészülni a húsvéti misztérium gyümölcsözőbb megünneplésére.Mi is csak ajánlhatjuk blogunk olvasóinak. Attila plébános