2011. december 20., kedd

Karácsony előtt

Eltelt egy év azóta, hogy káptalanunk ministráns tagjaival együtt elhatároztuk, hogy hetente egyszer, hétfőnként kora reggel régí rítusú szentmisét tartunk Galántán, hogy élő liturgia keretében gyakorolhassuk be a missa cantata – az énekes mise ministrálási rendjét, és egyúttal a hívek számára is rendszeres alkalom adódjon a hagyományos szertartás megismerésére. A hétfő reggeli időpontot olyannak találtuk, amely mindegyikünknek alkalmas, mert nem fenyegeti egyéb programok közbejötte, és a munkahét kezdetének megszentelését is jelentheti számunkra. Egy év után elmondhatjuk, jó időpontot választottunk, és elhatározásunkban Isten segítségével ki is tartottunk. A szentmisék megvalósultak, s nagyon sokat tanultunk és épültünk ezalatt az időszak alatt.

Giotto: Jézus születése
Az idei évben még egyetlen tervezett régí rítusú mise ünneplése maradt hátra: A mi Urunk születése ünnepének második miséjét az ún. pásztorok miséjét, a Missa in aurora-t, a hajnali misét szeretnénk a római szertartás hagyományos formája szerint ünnepelni.

Alig várjuk, hogy felhangozzék a Lux fulgebit hodie super nos ének, és odamehessünk az Úr oltárához Urunk születésén. Ez a szentmise káptalanunk tagjaiért és jótevőinkért lesz felajánlva a galántai Szent István király templom oltáránál.

Mindnyájuknak, akik érdeklődéssel, jószándékkal és barátsággal követték káptalanunk életét, tevékenységét ebben az évben, s meglátogatták honlapunkat, nagyon szép, és a római liturgia kincseivel gazdag karácsonyi ünneplést kívánunk.

Józsa Attila